Időszerűek még a zöld számok?

FreeCallSok vállalkozó teszi fel magának a kérdést: Érdemes még zöld számot használni? Az utóbbi években egyre több kommunikációs csatorna nyílt meg, az okostelefonok és az IP telefonok világában pedig csökkent a távolsági beszélgetések költsége is.

Rengeteg érv és ellenérv van a zöld számok használata mellett, ezekből szeretnék most kiemelni néhány olyan szempontot, amik a kisvállalkozások üzleti eredményességét erősen befolyásolják.

 

Előzd meg versenytársaid.
A marketing szakirodalom és a józan ész is azt diktálja, hogy ha egy fogyasztó választhat az ingyenes hívás és a normál hívás között, akkor az ingyenes lehetőséget választja. A weboldalak értékesítési adatai pedig bizonyítják, a legtöbb látogató attól a cégtől vásárol, amit először hív fel. Ebből a két tényből egyenesen következik, hogy ha az online értékesítés támogatásáról van szó, az ingyenes, zöld számok jelentősége még nagyobb. Miért ne az én cégemet érjék el először személyesen a potenciális vásárlók?

Növeld a konverziót.
A teljesen automatizált online értékesítési folyamatok során ritkán kapunk visszajelzést a weboldalunk látogatóitól. Pedig sokkal jobb lenne, ha nem hagynánk magukra a potenciális ügyfeleinket kérdéseikkel, valós igényeikkel. Érdemes megfontolni, hogy ha weboldalunk minden 10. látogatója felhívna bennünket, és – személyes varázsunk vagy profin felkészült értékesítőnk hatására – minden 2. hívó ügyfelünkké válna, ezzel legalább ötszörösére növelhetnénk bevételünket. Ki ne szeretné megötszörözni bevételét?

Fogadd a bejövő hívásokat.
Ki tudja kezelni a bejövő hívásokat éjjel-nappal? Valószínű ez a legnagyobb kihívás a zöld számokkal kapcsolatban. Viszont nem szabad elfelejteni, a zöld számra érkező hívásokat már továbbíthatjuk saját számunkra. Akár a mobilunkra is. Néhány szolgáltató üzenetrögzítő opciót is kínál. Sőt, olyan lehetőség is van, ahol a nyitvatartási időt is beállíthatjuk és az ezen kívül eső időszakban visszahívást kínálhatunk. A legfontosabb, hogy elérhetőek legyünk és az ügyfelek bizalmát ne veszítsük el.

Ahogy növekszik vállalkozásunk, folyamatosan bővíthetjük a hívásfogadó kapacitásunkat. A multinacionális nagyvállalatok, így a bankok, telefonszolgáltatók vagy a szoftvergyártók is, ma már minden országból ingyenes elérhetőségű 24/7 szolgáltatással, több nyelvű call centerrel segítik a weboldalaikon érdeklődőket.

Bővítsd a vásárlói kosarat. (Upselling)
A közvetlen ügyfélkapcsolat legnagyobb előnye, hogy pontosan megismerhetjük az érdeklődő igényeit és ezekre konkrét, személyre szabott megoldást kínálhatunk. A telefonon keresztül alkalmunk van személyes kérdésekre, kutatásra, adatgyűjtésre. Nincs többé találgatás, általánosítás, feltételezés a célcsoportról.

Látogatóink pontosan úgy viselkedhetnek, feltehetik kérdeseiket, mintha a boltunkban járnának. Értékesítőinknek pedig nagyszerű lehetősége van személyes rábeszéléssel azt eladni, amire a vevőnek valójában szüksége van. Így weboldalunk látogatója nem csak azt vásárolja, ami éppen akciós, hanem azokat a termékeket és kiegészítőket, amik az ő igényére optimális megoldást adnak.

Nyerd el a vásárlók bizalmát, építsd a vásárlói hűséget.
A zöld szám használata komolyabbá, hitelesebbé teszi vállalkozásunkat a fogyasztók szemében. Azt sugallja, ez a cég odafigyel vásárlóira. Nem véletlen, hogy Magyarország elsőszámú kisvállalati marketing tanácsadójának, a Marketing Commandónak a weboldalán az egyetlen telefonos elérhetőség zöld szám. Az ingyenes szám minden esetben stabil, hosszú távban gondolkodó vállalkozást takar.

Az azonnali személyes támogatás a weboldalon nemcsak a megfelelő megoldást kínálhatja a látogatóknak, hanem már az első kapcsolat felvételekor növeli a bizalmukat. Kutatások kimutatták, hogy azok a vásárlók, akik bíznak bennünk és termékünkben, többet vásárolnak, visszatérő, hűséges vevőink lesznek. Az elégedett ügyfelek ajánlásánál nincsen hatékonyabb reklám.

 

Összegzésként elmondhatjuk, a zöld szám használata sok előnyt hordoz. Viszont természetesen a zöld szám használata nem old meg önmagában minden értékesítési kérdést. Az ergonómikus és esztétikus honlap, a profi SEO és a látogatókat vonzó marketing aktivitás ma már a vevőszerzés az alapjai. Ha ezeket zöld számmal kombináljuk, akkor nagy lépést teszünk afelé, hogy több vevőnk legyen weboldalunkból.

Van már válasz a következő kérdésre:
Szüksége van vállalkozásomnak zöld számra?

(Folytatása következik.)