Mit ne tegyünk weboldalunkon? (3. rész)

A weboldal-hibákat összegyűjtő sorozatom elérkezett az utolsó részhez.
A végére hagytam néhány olyan online hibát, amiket könnyen elkövethetünk, ha túl jót akarunk csinálni még több kulcsszóval, még extrább design elemmel, de nem elég tudatosan használjuk a rendelkezésünkre álló eszközöket.

9. Keresőmotoroknak készült szövegezés (SEO-fókusz)
Ismét kezdjük egy fogalom tisztázásával: a SEO a keresőrobot optimalizálást jelölő angol
rövidítés. Mivel ezek a keresőrobotok adott kulcsszavak után kutatnak, könnyen kísértésbe
eshetünk, hogy minél több ilyen kifejezéssel lássuk el honlapunkat.

Ám ne felejtsük: a weboldal sokkal inkább a tényleges látogatóknak, és nem a robotoknak szól. Ne vigyük túlzásba az amúgy hasznos és előremutató SEO-szempontokat.

10. Idegesítő belső linkek
A keresztlátogatottság maximálása: bizony, ez egy fontos célkitűzés. Jó, ha egy-egy aloldalon elhelyezünk más aloldalakra, számunkra fontos tartalmi elemekre mutató linkeket. Ám teljesen ellehetetlenítjük az oldal olvasását akkor, ha soronként burjánzanak a linkek, és a látogató számára már-már követhetetlen, mi hova mutat. Különösen dühítő, ha a linkek meghatározó része teljesen irreleváns helyekre navigál minket. Figyeljünk arra, hogy ezek a tartalmak új ablakban jelenjenek meg akkor, ha megnyitásuk ellenére a látogatónak fontos végigolvasni az eredeti oldalon található információkat. A vásárlási folyamatot semmiképpen ne szakítsuk meg távolra mutató navigációval, mert a hibás linkekkel megsokszorozzuk a lemorzsolódást.

11. A gépet terhelő lapozófotók (slider)
Nagyon mutatóssá teszi weboldalunkat, ha azon néhány másodpercenként újabb és újabb
képek, fotók jelennek meg. Nos, ez a kijelentés akár még igaz is lehet, ám a számítógépek
egy részét szinte működésképtelenné teszi a nagy felbontású fotók váltogatása, és igencsak megnő az oldal betöltésének időigénye is. Ez utóbbi akkor teljesen használhatatlanná teszi a site-ot, ha az egyes fotókkal a teljes oldal újratöltődik.

12. Flash-tartalom
Nagyjából ugyanez igaz a flash-tartalmakra. Bár a gyors és megfelelő szoftverrel rendelkező gépeken tényleg megvalósul a felhasználói élmény, a látogatók többsége csak üres keretekkel, hibaüzenetekkel és lefagyó böngészővel találkozik ezeken az oldalakon.
Ráadásul a keresőmotorok nem látják a flash tartalomban és a képekben a szövegelemeket, így kevésbé lesz keresőbarát az oldalunk.

12 + 1. „Nem tudom, mitévő legyek”
És végül, de nem utolsósorban a legfontosabb:  soha ne hagyjuk magára a látogatót.
A tájékozódás, kiválasztás vagy megrendelés folyamatában soha ne kerülhessen egy olyan felületre, ahol nem talál tanácsot és kapcsolat felvételi lehetőséget az oldal üzemeltetőjéhez. A legszimpatikusabb természetesen az a megoldás, amikor potenciális vásárlónkat ingyenes, böngészőből indítható azonnali telefonálási lehetőséggel szolgáljuk ki, de első lépésként legalább egy közvetlen e-mail címet mindenképpen adjunk meg az oldalon.

Azoknak, akik ezeket a hibákat elkerülik, nem lesz több látogatójuk a weboldalukon. Viszont ha a potenciális vevők felé jó az ajánlatuk, akkor biztos, hogy akik az oldalukra kerülnek, nem lépnek azonnal a Google következő találatára, vagyis a legnagyobb konkurencia weboldalára.