Mit ne tegyünk weboldalunkon? (2. rész)

Nap, mint nap egyre több időt és energiát költünk online marketingre és arra, hogy minél több potenciális vevőt csalogassunk weboldalunkra. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a drága kattintásokon keresztül érkező látogatók épp a célegyenesben forduljanak vissza.

Tegnap már megosztottam veletek négy alapvető hibát, amit elkövethetünk weboldalunk készítésekor. Szerencsére ezeket nem lehetetlen javítani, módosítani. Ezért most folytatom a sorozatot, újabb 4 elemmel bővítjük a látogatókat elriasztó hibák listáját.5. Unalmas illusztrációk (stock fotók)

Először is: stock fotónak nevezzük azokat a képeket, amelyek egy-egy gyakori téma, élethelyzet kapcsán tömegével találhatók meg a világhálón. Szépen mosolygó kollegák notebookok fölé hajolva; kezet rázó üzletemberek; a kamerába mosolygó csinos hölgy.  Ha ilyen képeket helyezünk el a honlapunkra, a feladatlistán ugyan kipipálhatjuk a „fotók kirakva” sort, ám valójában azt üzenjük a látogatóknak: semmi egyedi, egyéni nincs bennünk. Sőt, akár gyanús is lehet, ha olyan emberekről készült fotókkal kínálunk termékeket, szolgáltatásokat, akiknek nyilvánvalóan semmi közük a cégünkhöz. A hús-vér kollégák, valódi termékek és igazi munkakörnyezet, vagy saját illusztrációk lényegesen hitelesebbek. Lehetőleg profi fotóssal, tervező-grafikussal készítsük ezeket, így biztosan meglesz az eredménye!

6. Semmit- vagy túl sokat mondó cégbemutató
Mivel az online világban az első, legfontosabb és sokszor egyetlen kapcsolódási pontot köztünk és a vásárlónk / látogatónk között a weboldal jelenti, fontos, hogy bemutassuk, kik is vagyunk mi valójában. Ez azonban nem azt jelenti, hogy követhetetlen szakmai tartalommal és az átlagos olvasó számára megfejthetetlen szakkifejezésekkel igyekezzünk lenyűgözni a látogatókat. Ha szolgáltatásunkat személyesen nyőjtjuk, akkor lehetőség szerint adjuk arcunkat is hozzá, ezzel hitelesítve szakmai tudásunkat.
Azt azonban el kell kerülni, hogy a rólunk szóló néhány mondat olyan általánosságokkal legyen tele, amelyekből a tényleges céljaink, értékeink, tevékenységünk ki sem derülnek.

7. A blog hiánya
A világhálón szörfölők alapelvárása, hogy valami személyeset, egyedit, különlegeset is
megtudhasson azokról az emberekről, akik egy-egy site vagy webshop mögött állnak.
Történetek, humoros sztorik, fotók, beszámolók – jöhet bármi, ami kissé személyesebbé
varázsolja webes környezetünket. Az, hogy például egy webshop oldalán megtalálható egy kis „blog” ikon, már önmagában pozitív üzenet a hiteles és megszólítható partnert kereső
webes látogató számára. Figyelmetekbe ajánlom egy “törzsgárda-tagunk” igazán változatos jó példáját, a Bélyegző Expressz blogját.

8. Nincs közösségimédia-gomb az oldalon
Bár az internetes közösségi média – különösen Magyarországon – még meglehetősen újkeletű jelenség, ma már nincs komolyan vehető vállalkozás, amely ne lenne jelen legalább néhány közösségi oldalon. Ha pedig már vettük a fáradtságot, és kialakítottuk céges profilunkat, az ezekre mutató ikonokat, gombokat mindenképpen helyezzük el a honlapunkon is!

Van még néhány tipp a tarsolyomban, a sorozat utolsó részét hamarosan itt is olvashatjátok.