Mit ne tegyünk weboldalunkon? (1. rész)

Égető hibák, avagy web-funkciók, amelyek biztosan elijesztik az oldalunkon böngészőket

A magyar vállalkozások túlnyomó része rendelkezik honlappal, sokan közülük webshoppal is. Mi lehet az oka annak, ha mindezek ellenére sincs érzékelhető bővülés a cég bevételében, forgalmában és egyre kevesebb látogató válik valódi vásárlóvá?

Szomorú helyezés az organikus keresések találatai között, magas visszapattanási arány, alacsony konverziós ráta – sok honlapot vagy webboltot üzemeltető magyar kisvállalkozás szembesül e kihívásokkal. Ám többségük nehezen talál választ arra, mi tegyen, hogy a látogatók ne csak néhány másodpercet töltsenek el az oldalon (vagyis csökkenjen a visszapattanási arány), és látogatóból vásárlóvá, ügyféllé váljanak (vagyis nőjön a konverziós ráta).
A megoldás azonban sokszor nem abban rejlik, hogy a webmester mit tegyen, sokkal inkább abban, mit ne tegyen!

Ne felejtsük el, három, azaz három másodpercünk van arra, hogy a látogatót meggyőzzük arról, valóban jó és számára releváns helyen jár.

Összegyűjtöttük azokat a tipikus hibákat, amivel a legelszántabb látogatók is elűzhetőek egy honlapról.

1. Félrevezető ajánlat
A potenciális vásárlókat azonnal igen ellenségessé hangolhatja az a csel, amikor egy kedvezőnek tűnő lehetőség, ajánlat pontos és részletes feltételei csak azután derülnek ki, hogy látogatónk már eltöltött 5-10 percet rendelésének feladásával. Ha tehát a kezdő oldalon 50 százalékos árengedményt hirdetünk, nem veszi ki túl jól magát, ha a rendelési folyamat végén áruljuk el: ehhez további termékeket, szolgáltatásokat kell vásárolni, vagy az árengedmény csak további számtalan feltétel teljesítése esetén vehető igénybe. Bár ravasznak hihetjük magunkat, szinte biztosak lehetünk abban, hogy a vásárlók az oldal bezárásával reagálnak az új „infókra”.

2. Felugró ablakok (pop-up)
Sok weboldal-üzemeltető nagyon előremutatónak és korszerűnek hiheti az azonnal a látogatók elé ugró ablakokat, kérdőíveket, azonban a potenciális vevőket legalább kétféleképpen zavarják ezek az alkalmazások: vagy kitakarják az őket ténylegesen érdeklő tartalmakat, vagy megakasztják a pop-upokat nem engedélyező böngészőprogramokat.
3. Elterelő nyitó animációk (intro)
Ugyanez igaz a bevezető oldalak nyitó animációira is. Ezek lehetnek nagyon szépek és
érdekesek, de elveszítjük azokat a lehetséges vevőket, akik konkrét problémájukra keresnek nálunk választ. A bűvös három másodperc után ugyanis az átlagos látogató nem a „tovább a honlapra” linkre, hanem a „vissza” gombra kattint, vagy bezárja az ablakot, és olyan helyen keres tovább, ahol azonnal világos képet kap a számára fontos tényezőkről.

4. A kapcsolat űrlap az egyetlen kérdezési lehetőség
Azzal, hogy a honlapunkon megtalálható az úgynevezett kapcsolat-felvételi űrlap, önmagában semmi gond nincs. Ám azzal már van, ha ez az egyetlen módja a weboldal
üzemeltetőjével vagy tulajdonosával való kapcsolat-felvételnek.
A látogatók számottevő része – legyen szó bármilyen típusú honlapról – azonnali válaszokra szomjazik, és nem lesz ideje és türelme telegépelni a kitöltendő mezőket és megvárni a napokkal később érkező választ. E-mail, személyes kapcsolat, telefonszám, sőt mi több, a ma már Magyarországon is aktiválható ingyenes telefonos elérhetőség: ezekre minden bővülni akaró weboldalnak szüksége van.

Egy biztos: ahhoz, hogy üzletileg sikeresek lehessünk, honlapunkkal is a potenciális vevők mielőbbi behálózására, azonnali és magas szintű kiszolgálására kell törekednünk.

(Folytatása következik)